• Arkun ja uurnan valinta

  Arkkuja ja uurnia on tarjolla valtava valikoima. Koska useimmat vainajat tuhkataan, omaisia mietityttää usein voiko arkun tuhkata ja toisaalta tarvitseeko arkun olla kovin ihmeellinen kun se kuitenkin poltetaan?

 • Sopiiko arkku tuhkaukseen?

  Kaikki meidän valikoimissamme olevat arkut voidaan tuhkata turvallisesti. Ja vaikka arkku tuhkataan, kannattaa arkun valinnassa miettiä vainajaa. Arkku on kuitenkin vainajan mukana viimeisellä matkalla ja näkyvillä siunaus- tai saattotilaisuudessa.

 • Mikä arkku?

  Arkun valinta voi tuntua vaikealta, mutta kun ajattelee vainajaa, niin päätös helpottuu. Jos vainaja oli ”metsähenkinen”, innokas eränkävijä, niin hänelle sopisi esimerkiksi puinen honka-arkku. Tai jos vaatteet ja siisti pukeutuminen olivat vainajalle tärkeitä, niin hänelle voisi sopia esimerkiksi verhoiltu arkku, jonka kantta koristavat sädelaskokset. Eläessään veneilyä rakastaneelle sopii mainiosti Ratia Brand Co Oy:n suunnittelema veneen muotoinen Venho-arkku. Vaikka ihminen olisi ollut vaatimaton eläessään, hänen ei kuoleman edessä tarvitse olla vaatimaton. Jos vainaja oli kovin pitkä tai painava, niin täytyy tarkistaa, tarvitseeko hän normaalia pitemmän tai leveämmän arkun, muuten valinta on täysin omaisten päätös. Meidän valikoimistamme löytyy varmasti sopiva arkku jokaiselle vainajalle.

 • Entä uurna?

  Vainajan tuhka haudataan usein uurnassa. Uurnien valikoima mallien ja materiaalien suhteen on myös laaja. Uurna voi olla puusta, lasista, keramiikasta, alumiinista ja kaikki nämä ovat maatuvia uurnia. Uurna voi olla verhoiltu tai maalattu. Myös uurna voi kuvastaa vainajalle tärkeitä arvoja uurnan materiaalin, verhoilun tai maalauksen suhteen. Tuhka voidaan laittaa myös pellavaiseen uurnapussiin, joka voidaan myös haudata. Tuhka voidaan myös sirotella hautausmaalle, mereen tai luontoon, jolloin uurna tarvitaan vain tuhkan kuljetukseen. Hietaniemen krematoriolta saa veloituksetta pahviuurnan, jolla tuhka voidaan kuljettaa sirottelupaikalla. Malmin tai Honkanummen krematorioilta saa lainauurnan, jos tuhka sirotellaan ko. krematorion yhteydessä olevalle hautausmaalle. Jos tuhka sirotellaan muualle, tulee tuhkaa varten hankkia oma uurna tai tuhkapussi.