• Mistä aloitan hautausjärjestelyt?

  Kun suruviesti on saapunut, ovat omaisten ajatukset usein yhtä mylläkkää. Hautajaisia pitäisi alkaa järjestää, mutta mistä aloittaa?

 • Suruliputus

  Suruliputus tapahtuu vainajan kuolinpäivänä vainajan kotona sekä mahdollisesti työpaikalla. Jos suruviesti on saapunut kovin myöhään, voidaan liputus suorittaa seuraavana päivänä. Siunauspäivänä voidaan suruliputtaa vainajan kotona ja muistotilaisuupaikassa. Silloin lippu nostetaan ylös siunaus- tai saattotilaisuuden jälkeen tervehtimään vainajaa viimeisen kerran.

 • Milloin hautajaiset pidetään?

  On hyvä muistaa, että kiirettä ei ole. Asioita voi rauhassa pohtia vaikka yön yli. Hautajaiset järjestetään yleensä 2-3 viikon kuluttua kuolemasta, mutta mitään ajallista pakkoa ei ole. Omaisten kannattaa miettiä milloin heille sopisi vainajan siunaus- tai saattotilaisuus ja missä he haluavat tämän tapahtuvan. Jos kustannuksilla on merkitystä, niin vaihtoehdoista on hyvä keskustella hautaustoimiston kanssa. Kuljetusten osuus kasvattaa kustannuksia.

 • Millaiset hautajaiset?

  Ensin kannattaa miettiä miten vainaja olisi itse halunnut hautajaisensa järjestettävän. Suuret hautajaiset, paljon ystäviä ja sukulaisia saattamassa, hieno arkku ja paljon kukkia ja musiikkiesityksiä vai ehkä suoratuhkaus ja lähimmät paikalla kun uurna haudataan? Vainajan kuuluminen johonkin uskontokuntaan antaa ohjeet vainajan siunaamiselle ja hautaamiselle. Jos taas vainaja ei ollut uskonnollinen, eikä hän kuulunut mihinkään seurakuntaan, voivat omaiset suunnitella vapaammin vainajan hautaamisen ja muistotilaisuuden.

 • Mikä on kuolintodistus? Mihin tarvitaan hautauslupaa?

  Hautauslupa on tärkeä siksi, että vainaja voidaan haudata tai tuhkata. Sen kirjoittaa usein kuoleman todennut lääkäri pian kuoleman jälkeen. Joskus luvan saaminen voi kestää hieman pitempään esimerkiksi ruumiinavauksen takia, mutta kun ruumiinavaus on tehty, myös hautauslupa kirjoitetaan heti. Kuolintodistus kertoo vainajan todellisen kuolinsyyn ja sen saaminen voi viedä jopa kuukausia kun ruumiinavauksessa tehtyjen laboratoriokokeiden valmistuminen vie oman aikansa. Vainaja voidaan kuitenkin haudata, vaikka kuolintodistusta ei olisi vielä kirjoitettu.

 • Muistokirjoitus eli nekrologi

  Helsingin Sanomat julkaisee toimituksen harkinnan mukaan muistokirjoituksia. Voit tarjota muistokirjoitusta julkaistavaksi tämän linkin kautta.

 • Kysymyksiä?

  Kun mielessä on vain kysymyksiä vailla vastauksia, ota yhteys hautaustoimisto Biederiin. Me autamme mielellämme kaikessa mahdollisessa.