• Hautajaiset järjestetään vainajan muistoksi, niinpä kukkatervehdyskin on tarkoitettu vainajalle viimeiseksi tervehdykseksi. Kukilla kunnioitetaan vainajaa. Sillä miten vainaja haudataan ei ole merkitystä henkilökohtaisen kukkatervehdyksen valintaan, kukat valitaan siihen hetkeen, arkulle vainajaa kunnioittamaan. Se voi olla iso tai pieni, värikäs tai hillitty. Se on sinun viimeinen tervehdyksesi hänelle, jota ei enää ole.

    Omaiset usein saattavat esittää kukkatoiveita. Omaisille tarkoitetut kukat lähetetään yleensä surusanoman tavoittaessa omaisille kotiin. Valtaosa hautajaisvieraista valitseekin kukkatervehdyksen vainajan muiston mukaisesti. Hautajaiskukilla on Suomessa pitkät perinteet ja siksi kukka tervehdyksen tuleekin ensisijaisesti kunnioittaa vainajan elämää, henkilökohtaista ystävyyttä, sukulaisuutta, elämäntyötä jne. Jokaisen ihmisen suru on omanlaisensa ja jokaisella on oikeus muistaa poismennyttä juuri sellaisella kukkatervehdyksellä kuin itse haluaa.

    Liian vähän puhumme surun kukista sanoin tai kuvin, liian usein valitaan helppo yksi kukka eikä enää aina muisteta, millaisia lohdullisia, kauniita ja persoonallisia viimeisiä tervehdyksiä voidaankaan hautajaisiin viedä.

    Annetaan kukkien kertoa tarinaa eletystä elämästä ja olla lohtuna meille tänne jääneille.

    Juha Kumara