• Hautamuistomerkki

  Hautamuistomerkki mietityttää usein ja sen valinta voi vaikuttaa joskus myös lopullisen hautapaikan valintaan. Onko olemassa olevaa sukuhautaa, halutaanko oma hautakivi vai laatta muistoseinään, vaihtoehtoja on paljon hautakivissäkin. Muistomerkin tulee kuitenkin olla hautausmaan yleiskuvaan sopiva eikä se saa loukata vainajan muistoa tai hautausmaan arvokkuutta. Edullisia hautakiviä uudelle haudalle voit katso tästä linkistä.

 • Vanha sukuhauta

  Jos vainaja haudataan jo olemassa olevaan sukuhautaan, haudalla on jo kivi, johon vainajan tiedot kaiverretaan. Onko kivessä vielä tilaa riittävästi vai tarvitaanko nimilaattaa tai tyynykiveä. Samalla kannattaa tarkistaa onko aiemmin kaiverrettujen nimien kaiverrus ja väritys kunnossa, vai pitääkö niitä esimerkiksi kullata uudelleen. Mahdollinen kiven kallistuminen tai vinoon painuneet reunakivet on hyvä korjata samalla, kun kiveen kaiverretaan vainajan tiedot. Talvella hautakivi voidaan irrottaa ja viedä kaiverretavaksi, mutta se palautetaan vasta keväällä kun maa on sulanut.

 • Uusi hauta

  Kun vainaja haudataan uuteen hautaan, johon tilataan uusi hautakivi, tulee tarkistaa hautausmaan vaatimukset hautakivelle. Hautausmaat ovat usein tarkkoja kiven mittojen suhteen ja liian korkeasta kivestä on jouduttu hiomaan korkeutta matalammaksi. Jos hautaan on tarkoitus haudata myöhemmin muita, on syytä tilata kuitenkin riittävän iso kivi, että siihen mahtuu riittävästi nimiä. Hautausmaan rajoitusten puitteissa omaiset voivat valita kiven värin, kaiverrustyylin ja kaiverruksen värin vapaasti valintansa mukaan. Kivissä yleistyneet koristeet ja lyhdyt voidaan myös valita omaisten toiveiden mukaan.

 • Muistolehto

  Kun vainajan uurna haudataan tai tuhka sirotellaan muistolehtoon, voidaan muistolehdosta riippuen tilata vainajan nimitiedoille laatta muistoseinään. Osa seurakunnista tilaa omaisten puolesta laatan ja laskuttavat sitten omaisia ja osassa seurakunnista omaisten tulee tilata laatta itse. Käytäntö kannattaa tarkistaa hautausmaalta. Joissakin muistolehdoissa vainajat haudataan anonyymeinä, eikä heille tulee laattaa ollenkaan. Ja osassa omaiset voivat valita itse haluavatko laatan vai ei. Uurnanlasku muistolehdossa tapahtuu yleensä vahtimestarin toimesta eikä omaiset voi olla mukana. Sirottelulehdossa tuhka sirotellaan omaisten läsnä ollessa, kun maa on sula. Käytäntö saattaa kuitenkin vaihdella hautausmaittain.

 • Tuhkan sirottelu muualle kuin hautausmaalle

  Tuhka voidaan sirotella myös muualle kuin omalle maalleen. Joskus vainaja on toivonut, että hänen tuhkansa sirotellaan kesämökin pihaan tai lähimetsään. Tuhkan sirottelulle pitää aina olla maan- tai vesialueen omistajan lupa. Sirottelupaikan kiinteistön rekisterinumero pitää ilmoittaa seurakunnalle tai maistraattiin eikä hautamuistomerkkiä saa tuolle paikalle laittaa. Varsinaista hautapaikkaa ei omin luvin saa perustaa, vaan sille pitää hakea lupa perustelluista syistä Aluehallintovirastolta ja Aluehallintovirasto myös huolehtii hautapaikan merkitsemisestä kiinteistötietojärjestelmään eikä sitä voi ottaa muuhun käyttöön kuin aikaisintaan 25 vuoden kuluttua. Mereen sirottelu on myös mahdollista ja pääkaupunkiseudulla on tuhkan sirottelulle varattu tietyt paikat. Mereen sirottelupaikkojen tarkemmat koordinaatit saatte toimistostamme.