• Kuinka paljon hautajaiset maksavat?

  Kuinka paljon hautajaiset maksavat? Tältä sivulta löydät esimerkkejä hautajaisten yleisistä kustannuksista. Kuolemaan ja hautajaisiin liittyviä kustannuksia syntyy valinnoista ja monien eri toimijoiden tuotteista sekä palveluista. Yleisimpiä kustannuksia ovat (esimerkit Helsingistä):

  • Hautaustoimiston kustannukset
  • Muistotilaisuuteen liittyvät kustannukset
  • Hautaustapaan liittyvät kustannukset
  • Hautapaikkaan liittyvät kustannukset
  • Perunkirjoitukseen liittyvät kustannukset
  • Lehti-ilmoituksiin liittyvät kustannukset
  • Kuolinpesän juoksevat kustannukset

  Hautaustoimiston kustannukset peruspalvelupaketin mukaisesti kappelisiunauksessa ovat 784€, johon sisältyvät arkku, arkkuvaatetus, pukeminen ja arkkuun asettaminen sekä yksi kuljetuskerta. Arkun päälle asetettava kukkakoriste 90€ ja tarvittaessa uurna 120€ eli yhteensä 994€.

  Siunaus kirkossa on kappelisiunausta kalliimpi, koska kirkoissa ei ole vainajille säilytystiloja ja siksi kuljetukset tulee suorittaa määräaikaisina. Vastaavan paketin hinta on tällöin yhteensä 1459€

  Muistotilaisuuden kustannukset riippuvat oleellisesti siitä, missä tilaisuus pidetään. Pienet, alle 15 hengen tilaisuudet, kannattaa järjestää kotona, mikäli mahdollista. Pitopalveluilla on minimimäärä osallistujien suhteen, joka on yleisesti 20 henkeä. Seurakunnat tarjoavat kirkon tiloja veloituksetta käyttöön, mutta tällöin on hyvä huomioida ulkopuolisen pitopalvelun kustannukset, jotka ovat tarjoiluista riippuen 30 – 45 € per henkilö sisältäen kiinteät kulut (pöytäliinat, astiavuokrat, kuljetukset, henkilökunta). 20 hengen tilaisuuteen on hyvä varata n. 700–1000 €. Ravintoloissa järjestettävät tilaisuudet tarjousten mukaan ravintolasta ja tarjoiluista riippuen.

  Hautaustapaan liittyvät kustannukset riippuvat siitä, onko kyseessä arkkuhautaus vai tuhkaus. Uuden arkkuhaudan lunastus maksaa 400€, hautaaminen 570€. Yhteensä 970€. Uuden uurnahaudan lunastus 125€, hautaaminen 125€ ja tuhkaaminen 220€. Yhteensä 470€.

  Tuhkan hautaaminen/sirottelu muistolehtoon on edullisin vaihtoehto, jolloin omaa uurnaa ei tarvita. Kustannukset muodostuvat tuhkaamisesta 220€, hautapaikan lunastuksesta 50€ ja hautaamisesta 125€ eli yhteensä 395€.

  Huomioitavaa on myös, että kun kyseessä on arkkuhautaus, niin vanhalla hautapaikalla oleva kivi on poistettava haudalta vähintään viikkoa ennen hautausta. Uurnahautauksessa kiveä ei tarvitse poistaa.

  Hautapaikkaan liittyvät kustannukset muodostuvat haudan hoidosta ja mahdollisesta muistomerkistä. Esimerkkinä 25 vuoden ruohonhoitoon yhden metrin leveällä arkkuhaudalla tulee varata 2426€. Vastaavasti uurnahaudan ruohonhoito maksaa samalta ajalta 1294€. Muistolehdossa ei hoitokustannuksia veloiteta.

  Uusien hautakivien hinnat alkavat 539 € + kuljetus/asennus 125€ eli yhteensä 664€. Ylärajaa kivien hinnoille ei ole.

  Vanhan hautakiven nouto, uuden nimen kaiverrus ja palautus riippuu kiven koosta ja sijainnista. Kustannus voi olla 700 - 1500€. Jos haudalla on esim. reunakiviä, niin haudan purkaminen ja uudelleen rakentaminen arkkuhautauksen vuoksi voi maksaa useita tuhansia.

  Perunkirjoitukseen liittyvät kustannukset muodostuvat tarvittavien dokumenttien hankinnasta (virkatodistus 14,50€, isännöitsijäntodistus 60 – 200€ jne.) ja itse perukirjan laatimisesta, joka hinnoitellaan tehtyjen työtuntien mukaan. Yksinkertaisen perunkirjoituksen hinta on 320€.

  Lehti-ilmoituksiin liittyvät kustannukset. Kuolinilmoitusten käyttö on viime aikoina vähentynyt, mutta niitä edelleen käytetään jonkin verran. Sunnuntain Helsingin Sanomissa kuolinilmoituksen hinta on koosta riippuen 600 eurosta ylöspäin.

  Kuolinpesän juoksevat kustannukset liittyvät erilaisiin sopimuksiin ja niiden päättämiseen tai siirtämiseen toisiin nimiin. Näitä voivat olla erilaiset vuokrasopimukset, liittymäsopimukset, hoitokulut, lainat, vastikkeet, jne.

  Nämä esimerkkikustannukset ovat joulukuulta 2021.